Традиционни ястия

КЮФТЕНЦА С ОРИЗ И ДОМАТЕН СОС

ПРОДУКТИ

500 гр. кайма ситно смляна
2 филии сух хляб, накиснат с вода
4 скiлидки чесън, пресован
2 ч.л. сол
черен пипер
кимион - повечко
500гр.ориз жълт(печен)

За соса:
200 гр. доматен сок
3, 4 с.л. доматено пюре, разбито с вода
1 ч.л.захар
сол
черен пипер
маслини, колкото и каквито искате

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Омесваме каймата с натрошения хляб, чесъна, солта, черен пипер и кимион. Оставяме в хладилник за малко да се стегне.

Оформяме малки продълговати кюфтенца и пържим(ако се разпадат овалваме в брашно, затова е добре каймата да е ситно смляна).

В една тенджера с подсолена вода варим ориза за около 30 мин. като внимаваме да не се превари - готов е когато омекне и не хруска. Прецеждаме го и поливаме с около 1 с.л. запържено масло.

В една друга тенджерка запържваме 1 скилидка чесън, ситно нарязан, дом. сок и дом. пюре с водата, захарта, сол, чер.пипер и варим за 15мин. Добавяме маслините и оставяме да ври още 5 мин.

Сервираме ориза оформен в 1 купичка и обръщаме в 1 чиния, отгоре слагаме кюфтенцетата, полети с доматения сос.